Giclée (schicklee)

En stor nyhet på konstsidan är den alltmer växande marknaden och intresset för s.k. Giclée-tryck, som gör det möjligt för mig att framställa små exklusiva reproducerade serier av mina original. Denna fantastiska teknik har utvecklats till ett högklassigt alternativ till den traditionella litografin. Med de nya avancerade bläckstråleskrivarna med 8-9 färgpatroner kan man garantera färgernas ljusäkthet till minst 70-80 år och förmodligen ännu längre. Hundratusentals konstnärer och fotografer runt om i världen erbjuder nu sina kunder konsttrycksalternativ med en kvalité, som man för några år knappast vågade drömma om.
Pappret som jag använder är exakt detsamma som till mina litografier, det vill säga 300 gr koppartryckspapper från Tumba Finpappersbruks. Förstklassigt 300 gr akvarellpapper är också användbart, allt efter kundens önskemål.

Metoden föddes i USA och Frankrike med en blandning av den gamla traditionella inkjet-metoden och den senaste digitala tekniken för begränsade konsttryckserier. Giclée-metoden är emellertid mycket mer komplicerad än inkjet och kräver en avancerad kunskap om såväl färghantering, datorhantering och inte minst kommunikation med artisten.
Den möjliggör för konstnärer och fotografer att erbjuda sina konstverk i en efterlängtad kvalité i små upplagor på olika papperskvaliteter. Med en extrem hög upplösning och skärpa gör det omöjligt att se färgdroppar med blotta ögat. Denna metod kallas för "Giclée fine art printing"och är nu ett vedertaget kvalitetsbegrepp över hela världen. .
Uttrycket Giclée (schicklee) kommer från franskan och betyder "spruta". Microskopiska droppar, mer en fyra millioner i sekunden sprayas på papper eller annat material. Varje motiv kräver en komplicerad arbetsgång för att kunna erhålla ett perfekt resultat som slutligen signeras av konstnären eller fotografen.
Giclée Fine Art Print är den nya universella benämningen för den nya tryckmetoden i vårt nya årtusende. För att erhålla denna beteckning krävs dessutom att konstrycket är utförd på syrafritt akvarellpaper, koppartryckspapper eller canvas.
Dag Petersons policy är att alla detaljer och nyanser skall återspegla originalet med maximal likhet. Många muséer och gallerier runt om i världen utnyttjar nu Giclée tekniken för sina begränsade gicléeserier. T.ex. Louvren i Paris, British Museum i London, The Guggenheim och Metropolitan i New York.

Samtliga bilder,med få undantag, kan erhållas i 3 olika format. Nedanstående priser gäller oramade bilder. 

A2 (60x42 cm) med en begränsad upplaga av 50 ex. Numrerade och signerade. Pris: 1900:-
A3 (42x30 cm) med en begränsad upplaga av 50 ex. Numrerade och signerade. Pris: 1300:-
A4 (21x30 cm) ej begränsad upplaga. Signerade! Pris: 900:-
Fraktkostnad tillkommer. Leveransbestämmelser enl. överenskommelse per tel. 0320 13600 eller e-mail: dag.peterson@wildlifeart.se

Obs! Allt bildmaterial är upphovsrättskyddat och får inte användas i kommersiellt syfte av något slag utan skriftlig bekräftelse av Dag Peterson.

Lunnefåglar
Pilgrimsfalken – snabbast av alla.
Lodjur "Vänner"
Två generationer
Sibirisk tiger
"Kungsörnar, far och son"
Lodjur
Råbock
Lappuggla
Ormvråk
Ormvråk i snö
Pilgrimsfalk, Nabben, Falsterbo
Vargen
Kungsörn på räv
Kungsörnen lyfter
Pilgrimsfalk med kaja
Kelpgåshanne
Berguv jagar hermelin
Guding på grunt vatten
Tjäderspel
Enkelbeckasin
Pilgrimsfalk, dununge
Kattuggla
Kungsörn
Stenfalk med bofink
Jaktfalk
Rödglada
Pilgrimsfalk
Berguv